Održana osma sjednica Muftijstva banjalučkog

Datum objave: 11 Mar 2020
Vijesti

U srijedu, 11. marta, 2020. godine sa početkom u deset sati održana je osma sjednica Muftijstva banjalučkog pod predsjedavanjem muftije banjalučkog, Nusret-ef. Abdibegovića. Sjednici su prisustvovali rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje, Muris-ef. Spahić, i rukovodilac Službe za administrativne, pravne, finansijske i ekonomske poslove Muftijstva, Nermin Mujkanović.

Na sjednici su razmatrani i usvojeni izvještaji o radu i finansijskom poslovanju Muftijstva za 2019. godinu, kao i Plan rada i budžet za 2020. godinu.

Donešena je odluka da se takmičenje iz Islamske vjeronauke, koje je bilo zakazano za 21. mart, 2020. godine odgađa za mjesec april iz razloga obustave nastave koje traje do kraja mjeseca marta. Planirano je da se mektebsko takmičenje na nivou medžlisa održi 05. aprila, 2020. godine, a za nivo Muftijstva 19. aprila, u Bosanskoj Gradišci u prostorijama Derviš-hanumine medrese, i odvijat će se prema već utvrđenom planu.

Također, usvojena je informacija o održanim skupštinama medžlisa kojima su prisustvovali muftija banjalučki, Nusret-ef. Abdibegović i rukovodilac Službe za administrativne, pravne, finansijske i ekonomske poslove Muftijstva, Nermin Mujkanović, te je konstatovano da su sve održane shodno Poslovniku o radu skupština, čime je potvrđena transparentnost u radu i misijsko djelovanje islamske zajednice.

Razmatrana i usvojena je i informacija o provedenim aktivnostima na realizaciji projekta osnivanja medrese u Banja Luci.

Muftijstvo je, razmatrajući aktivnosti na planu vjerskog života na području Muftijstva, a shodno uputstvu Rijaseta IZ-e u Bosni i Hercegovini, donijelo zaključak da sugeriše svim glavnim imamima i imamima da se sve vjerske aktivnosti unutar i izvan džamija svedu u okvire izvršavanja osnovnih vjerskih dužnosti, a razumjevajući ukupno stanje i preporuke zdravstvenih institucija vezano za opasnosti od širenja zaraze korona virusom.