Održan okrugli sto na temu „Crkve i vjerske zajednice o prevenciji nasilja nad ženama

Datum objave: 14 Dec 2021
Vijesti

U četvrtak 09.12.2021. godine u organizaciji Populacijskog fonda Ujedinjenih nacija i Jevrejske opštine Banja Luka, održan je okrugli sto u Jevrejskom kulturnom centru u Banjoj Luci pod nazivom „Crkve i vjerske zajednice o prevenciji nasilja nad ženama“.

Učesnici okruglog stola bili su: Protonamjesnik dr. Dragan Grujić, Pravoslavna crkva, mr. Tanja Valentić, Caritas Banjolučke biskupije, Gorica Ilić, Fondacija Udružene žene, dr. Behzad Hadžić. Ispred Banjalučkog muftijstva predstavnik je bio mr. Admir-ef. Blitović koji je izlagao referat na temu „ Prevencija nasilja nad ženama iz perspektive islama“, te je uzeo učešće u diskusijama koje su uslijedile nakon izlaganja referata svakog od učesnika.

U cijeloj Bosni i Hercegovini prethodnih nekoliko dana se govorilo o nasilju nad ženama, te je ovaj vid edukacije u Banjoj Luci pomogao prisutnima u razumijevanju i sagledavanju ovog društvenog problema. Također, ovo je bila i prilika da se dogovori saradnja na budućim zajedničkim projektima između vjerskih zajednica.