Hutba direktora Medrese u Ferhat-pašinoj džamiji

Datum objave: 18 Dec 2021
Vijesti

"PUT DO USPJEHA"

Hvala Allahu gospodaru svjetova Milostivom, Samilosnom. Vladaru Sudnjeg dana. Donosimo salavat i selam na Poslanika Muhammeda a.s., njegovu časnu porodicu, ashabe, čestite ljude i nas prisutne.

Svjedočimo da nema boga osim Allaha, Jednog i Jedinog, i svjedočimo da je Muhammed Njegov rob i Njegov Poslanik. Gospodaru, čuvaj nam šehadet i znanje u našim srcima, počasti nas da ih živimo u svojim životima i sa njima uđemo u Džennet.

Poštovana braćo i sestre!

Čini me sretnim da Vam se sa ovog časnog mjesta, u ovom blagoslovljenom danu mogu obratiti. Preokupacija svakog čovjeka, pojedinca i osobe je prožeta pitanjem kako postići uspjeh u životu, odnosno kako uspjeti.

Uzvišeni Allah dž.š., u Časnom Kur'anu kaže:  Ono što žele – vjernici će postići, Isto tako veli: Onima koji govore: "Gospodar naš je Allah" – pa poslije ostanu pri tome – dolaze meleki: "Ne bojte se i ne žalostite se, i radujte se Džennetu koji vam je obećan.

Zatim Uzvišeni veli: Oni koji govore: Naš Gospodar je Allah! – i istraju na Pravome putu, neka se ničega ne boje i ni za čim neka ne tuguju!

Uzvišeni Allah dž.š., je stvorio čovjeka od zemlje i dušu mu udahnuo od svoga Ruha. Na zemlji ga nastanio i na njoj dao sve što mu je potrebno za život. Sve mu je dostupno i povjerena mu je briga o svemu. Ovaj svijet, iako je prolazan, potreban je da na njemu živi, a ahiretu stremi, jer je život na njemu neprolazan i vječan. U svemu što ga okružuje dužan je da Bogu zahvaljuje i na taj način , putem zahvale, ostaje na Uputi. Čovjek je biće koje je Uzvišeni počastio darom, da razmišlja, da procjenjuje, da rasuđuje i donosi odluke koje su njemu u korist. Jedna od posebnih vrijednosti koje odlikuju čovjeka je ustrajnost, kao svojstvo sazdano od želje, htijenja, volje i sposobnosti da ustraje (istikametu) u poslu, aktivnosti i nastojanju da postigne sreću ovog i budućeg svijeta. Za ovakav pristup potrebno je vjerovati da čini ispravnu i korisnu stvar. Što će kazati da bez ustrajnosti nema uspjeha u životu.

U vjeri se traži ustrajnost, prvo u izvršavanju vjerskih dužnosti, čuvanju od grijeha, dobročinstvu i ono što je jako važno u stjecanju nauke. Ustrajnost je način da se na putu istine, dobrote, ljubavi, pravde i drugih ideala pređe preko mnogih izazova i savladaju ljudske slabosti. Svjesni da život nije lišen mnogostrukih izazova, ali isto tako, čovjek mora imati snage da odgovori zadatku radi uspjeha, jer uspjeh ne dolazi sam po sebi. Za ustrajnost na Pravom putu potrebna je nepokolebljiva i snažna vjera u Boga i Sudnji dan, jer je Uzvišeni Allah taj koji zna sve tajne i sve izazove sa kojima se suočavamo, ali putem Upute daje rješenja za njih iz Svoje samilosti. Vjera u Sudnji dan podrazumijeva svjesnost odgovornosti pred Bogom. Ukoliko radimo uvjereni u ispravnost svojih postupaka, ni jedan životni izazov nije nesavladiv. Nastojati ojačati svoju postojanost i čvrstoću u vjeri na stepenu mu'mina rezultirat će uspjehom. Također, važna osobina vjernika na putu uspjeha je strpljivost. Valja znati da je put uspjeha trasiran odricanjem, izazovima kao i poteškoćama, koje čine sastavni dio života na ovome svijetu. Iskušenja se javljaju u različitim oblicima a o tome govori Uzvišeni Allah u Kur'anu a.š., kaže: Zar mislite da ćete ući u Džennet, a još niste iskusili ono što su iskusili oni koji prije vas minuše, pogađala ih je neimaština i bolest, i toliko su bivali potresani da bi i poslanik, i oni koji su s njim vjerovali, govorili: "Kada će doći Allahova pomoć!?" Eto, Allahova pomoć je doista blizu!

Vjernik-mu'min, je privržen svojoj vjeri i predan Dragome Bogu dž.š. U privrženosti i predanosti, ljubavi i uvjerenju, premošćuje svaku životnu prepreku i nadilazi očaj. U Strpljenju je put sazrijevanja ka nepokolebljivoj i snažnoj vjeri. To ne znači pasivnost, već pokazuje postojanost, izdržljivost i aktivan odnos prema svijetu i životu. Strpljivost nije lahko manifestirati, jer traži jačanje volje, suočavanje sa samim sobom, izvršavanje dužnosti prema Bogu, vjeru u uspjeh, razmišljanje o životu, a to se postiže činjenjem dobra i odvraćanjem od zla. Zadovoljstvo Božijom odredbom omogućava odlučnije podnošenje izazova, izgradnju savjesti, da nikoga nema ko ne prolazi kroz životna iskušenja.

Primjer za strpljivost u bolesti vidimo u životopisu Ejjub a.s. Primjer za strpljivost u bratskoj ljubavi i praštanju vidimo kod Jusuf a.s. Primjer za strpljivost u sticanju potomstva vidimo u primjeru Ibrahim a.s.,. Primjer za strpljivost i harmoniju očuvanja bračne zajednice vidimo kod Asije, supruge faraona.

Životi ovih Allahovih poslanika a.s., služe nam za primjer, da će na putu uspjeha biti izazova ali i rješenja. Ustrajni će uspjeti u svojoj misiji a strpljivi postići cilj. Ni jedan od pomenutih poslanika nije gubio nadu u Allahovu pomoć niti je sumnjao u ispravnost onoga što radi.

Smjenom dana i noći. Izlaskom i zalaskom sunca. Rađanjem i smrću, ne prestaju ovosvjetski izazovi a onaj ko je prosvijetljen uputom vjere i obdaren strpljivošću, sve blagodati i iskušenja doživljava i proživljava svjetlom Upute i nadom u Božiju milost i njihovo olakšanje.

Obavještavam Vas da smo u četvrtak 09. decembra 2021. godine potpisali ugovor o kupovini prvog vakufa Medrese „Reis Ibrahim-ef. Maglajlić“, čime smo osnažili temelje Medrese, i pokazali potrebu njenog razvoja u pravcu stabilne i sigurne obrazovne Ustanove Islamske zajednice. Pozivamo džematlije da nam se pridruže i podrže nastojanje i razvoj ove oaze duhovnosti.

Molim Svemogućeg Allaha da nas obraduje, osvijetli naše duše nurom vjere, pomogne u savladavanju životnih izazova. Naša dobra djela ukabuli i učini nas postojane, čvrste i stabilne. Amin!

Ferhat-pašina džamija, Banja Luka

17. decembar, 2020. godine.