Dodjeljena Plaketa „Muftija Ibrahim-ef. Halilović“ g. Mesudu Mulaomeroviću

Datum objave: 28 Dec 2021
Vijesti

U utorak 28.12.2021. godine dodjeljena je Plaketa „Muftija Ibrahim-ef. Halilović“ g. Mesudu Mulaomeroviću u porodičnom domu, zbog pogoršanja njegovog zdravstvenog stanja. Odlukom Muftijstva banjalučkog, a u saradnji sa udruženjem „Savez banjalučana u Švedskoj“, donesena je odluka da se ove godine Plaketa dodijeli g. Mesudu Mulaomeroviću, zbog njegovog velikog doprinosu na polju kulture i organizovanja Bošnjaka u dijaspori, Švedskoj.

Plaketa se dodjeljuje drugu godinu zaredom istaknutim pojedincima, koji su dali nemjerljiv doprinos na polju kulture, promoviranju tolerancije i suživota, kao i promicanju dobra kao temeljne ljudske vrijednosti.

Biografija dobitnika Plakete:“Mesud Mulaomerović rođen je 05. aprila 1936. godine u Jajcu od oca Derviša i majke Selvete, rođene Lončarević. Pored njega, u sretnom braku rodilo im se još devetero djece, šest kćerki i tri sina. Sa nepune dvije godine, Mesud se odselio sa svojim roditeljima u Banja Luku.

Osnovnu školu „Kasim Hadžić“ završio je 1947. godine, Nižu gimnaziju 1954. godine, a zatim i Tehničku školu 1954. godine. Nakon završene tehničke škole radio je šest godina, da bi potom upisao Građevinski fakultet u Zagrebu kojeg je uspješno završio 1963. godine. Dugo godina radio je kao građevinski inžinjer, te je bio Direktor u preduzećima „29. novembar“ i „Krajina“. Također je radio i u Samoupravi interesne zajednice za zemljište dugi niz godina.

Pored profesionalnog angažmana, Mesud se istakao i na sportskom planu. Oko 10 godina bio je član Fudbalskog kluba Naprijed, zatim je bio član uprave, kao i predsjednik Fudbalskog kluba Borac punih 8 godina. Također je 4 godine obnašao dužnost Predsjednika fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine, te je bio član upravnog odbora Fudbalskog saveza Jugoslavije.

Godine 1993. penzionisan je, da bi potom 1994. godine otišao u Švedsku. Po dolasku u Švedsku radio je na povezivanju Banjalučana koji su se naselili u njene različite gradove. Zajedno sa drugim Bošnjacima radio je na osnivanju Saveza Banjalučana u Švedskoj, te je bio predsjednik udruženja 4 godine. Do današnjih dana je ostao na dužnosti člana Izvršnog odbora ovog Saveza. Također je jedan od inicijatora godišnjeg susreta Banjalučana u različitim gradovima Švedske. Pored navedenog, izabran je za odbornika u Skupštini grada Banja Luke na prvim postratnim izborima.

Dana 13. jula 2004. godine donesena je odluka o pokretanju manifestacije „Vezeni most“, a koja je pokrenuta zahvaljujući inicijativi Saveza Banjalučana u Švedskoj i Zajednici udruženja građana Banja Luke.

Mesud je trenutno nastanjen u Šveskoj.“

Prilikom uručivanja Plakete, muftija banjalučki mr. Nusret-ef. Abdibegović je kazao:“

Poštovani g. Mulaomeroviću.

Uručujem ti Plaketu „Muftija Ibrahim-ef. Halilović“ uz saznanje da te sa r. Muftijom povezuje plemenitost, dobrota i prognanost iz zavičaja.

Muftija Halilović je mrtav prognan iz Banja Luke, a ti si prognan živ. Obojica ste voljeli grad Banja Luku i obojica ste poštovani u ovom gradu.

U razgovoru i dogovoru sa značajnim brojem banjalučana i predstavnicima Saveza banjalučana iz Švedske, ovogodišnja Plaketa se dodjeljuje upravo tebi. Iako si u poznim godinama vrlo si aktivan i dao si značajan doprinos razvoju i unapređenju odnosa u Savezu banjalučana. Na ovaj način mi povezujemo i učvršćujemo odnose dijaspore sa zavičajem. Moj dolazak kod tebe je prilika da pošaljem poruku banjalučkim imamima da stupe u kontakt sa svojim džematlijama u dijaspori i da organizovano djeluju.

Manifestaciju „Zavičaj dijaspori, dijaspora zavičaju“ treba oživjeti i afirmirati. Veliki broj naših džematlija u dijaspori na dnevnoj osnovi živi i promišlja zavičaj. Isto tako džematlije zavičaja misle i promišljaju o prognanim u dijaspori. Sa malo truda i napora može se dosta toga postići i unaprijediti

. Ovo je znak zahvalnosti i poštovanja za sve što si uradio.“

„Dragi i poštovani Muftija, hvala Vam što ste došli i što ste me posjetili. Ganut sam Vašom pažnjom i pristupom. Hvala Vam što ste odabrali mene za dodjelu ove značajne Plakete. Žao mi je što zbog zdravstvenih razloga nisam mogao prisustvovati ceremoniji koju ste pripremili i što je pandemija u velikoj mjeri reducirala svečanost koju ste prvobitno osmislili. Važno je da povežemo dijasporu sa zavičajem i zavičaj sa dijasporom. Ne mogu definisati stanje kome je teže, onom ko je otrgnut od svog zavičaja ili onima kojima borave i žive u ispražnjenom gradu bez dragih osoba, prijatelja sa kojima se život živio i provodio“- kazao je g. Mesud Mulaomerović.