ODRŽANA 18. REDOVNA SJEDNICA SAVJETA ZA VJERSKA PITANJA MUFTIJSTVA BANJALUČKOG

Datum objave: 19 Jan 2022
Aktuelnosti

 

Redovna 18. sjednica Savjeta za vjerska pitanja Muftijstva banjalučkog održana je dana 19. januara 2022. godine u Banjoj Luci. Sjednicom je predsjedavao muftija banjalučki Nusret-ef. Abdibegović, rukovodioci službi Muftijstva banjalučkog i glavni imami.

Na sjednici je konstatovano da se na području Muftijstva banjalučkog sve vjerske aktivnosti odvijaju nesmetano u duhu tradicije i smjernica Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Pored iseljavanja značajnog broja džematlija iz Bosne i Hercegovine, pa tako i iz banjalučkog muftiluka, primijećena je i popuštajuća atmosfera po pitanju pandemije u smislu primjene epidemioloških mjera. Stoga, Savjet za vjerska pitanja Muftijstva banjalučkog apeluje na sve vjernike da se vakcinišu.

Na sjednici se razgovaralo o pripremama i održavanju redovnih godišnjih Skupština Medžlisa i očekuje se njihovo održavanje u predviđenim terminima, te je konstatovano da su svi Medžlisi pozitivno poslovali u protekloj godini zahvaljujući kako džematlijama iz domovine, tako i značajnoj podršci džematilija iz dijapore i Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Na sjednici je konstatovano da je u vrijeme od prošle sjednice Savjeta do danas saradnja sa drugim vjerskim zajednicama, Srpskom pravoslavnom crkvom, Katoličkom crkvom, Jevrejskom zajednicom i drugim vjerskim zajednicama koje egzistiraju na lokalnom i regionalnom nivou pozitivna, te da se odvija u duhu saradnje i zbližavanja kroz susrete i različite programe.

Direktor medrese je informisao Savjet da se nesmetano odvija nastavni proces u medresi „Reis Ibrahim-ef. Maglajlić“ u Banjoj Luci.

Muftija banjalučki je informisao članove Savjeta da se sve pripreme za održavanje ovogodišnje Banjalučke muradije koja je planirana za 04. februar tekuće godine odvijaju prema zacrtanom planu i programu.