Održan sastanak sa predstavnicima Uprave za vjerske poslove

Datum objave: 03 Nov 2023
Aktuelnosti

U srijedu 01. novembra 2023. godine, shodno zaključku sa 25. redovne sjednice Savjeta za vjerska pitanja Muftijstva banjalučkog, održan je radno-konsultativni sastanak sa predstavnicima Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini na temu „Uputstvo o pokretanju procedure podnošenja zahtjeva za dodjelu odnosno opoziv murasele“. 

Sastanku su prisustvovali muftija banjalučki mr. Nusret-ef. Abdibegović, Bahrudin Čolo, stručni saradnik Odjela za džemat i imamet, mr. Meho Šljivo, voditelj Odjela za hatabet, vaz i iršad, mr. Admir-ef. Blitović, rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje, te glavni imami sa područja Banjalučkog muftiluka.

Na samom početku prisutnima se obratio muftija Abdibegović sa riječima dobrodošlice, te je u svom govoru između ostalog istaknuo važnost današnjeg sastanka kada je u pitanju normiranje rada Zajednice.

Potom je uslijedilo obraćanje mr. Mehe Šljive, koji je u svom govoru naglasio da je ovo prvi susret ovakve vrste, da bi potom objasnio značaj same murasele i kome se izdaje. Na kraju svog izlaganja mr. Šljivo je zaključio da će se samim izdavanjem murasele osnažiti nosioci vjerskog autoriteta kao i institucija koja se predstavlja.

Zatim se prisutnima obratio Bahrudin Čolo koji je pojasnio razliku između dekreta i murasele, da se muraselom zaogrće i dekret, te je ukazao na važnost poštivanja procedure pri izdavanju murasele.

Nakon izlaganja predstavnika Uprave za vjerske poslove, uslijedila su pitanja i diskusija, te su prisutni izrazili zadovoljstvo što je organizovan ovakav vid sastanka. 

 

(A.B.)